Els estius a Cantallops: correspondència entre Eduard Toldrà i Manuel Capdevila (1921-1961)

                                                     


Aquests dies s'acaba de publicar, sota el títol d’Els estius a Cantallops: correspondència entre Eduard Toldrà i Manuel Capdevila (1921-1961), a Brau Edicions (Figueres). 

L’Institut d’Estudis Empordanesos ha editat l’epistolari d’Eduard Toldrà i Manuel Capdevila. Sota la coordinació de l’historiador Lluís Serrano, el volum ha estat possible gràcies a la convergència i concurrència de diferents entitats i institucions culturals de l’Empordà i de la resta de Catalunya, així com a l’interès de Manuel Capdevila i Font i Narcisa Toldrà, els seus hereus. 

Després d'uns anys de treball per part del soci de Cantallops Acció Cultural Lluís Serrano, ha sortit a la llum finalment aquesta selecció de cartes entre el músic i compositor Eduard Toldrà i el seu amic i escriptor Manuel Capdevila, escrites des de Cantallops durant les seves vacances i estades al poble.

El llibre conté la major part de la relació epistolar entre Eduard Toldrà (1895-1962) i Manuel Capdevila Rovira (1901-1983), feta pel fill d’aquest, Manuel Capdevila Font (1931) i complementa la gran obra de referència biogràfica de Toldrà, escrita precisament pel mateix Manuel Capdevila Rovira: Eduard Toldrà, músic (Editorial Aedos, 1964 i Edicions 62, 1996).

Com a textos previs a les cartes, hi trobareu una salutació d'Anna Maria Puig (Institut d'Estudis Empordanesos), una presentació de Lluís Serrano (UdG), un pròleg de Manuel Capdevila Font i una introducció de Joaquim Rabasseda (ESMUC, Escola Superior de Música de Catalunya).

L'Associació Cantallops Acció Cultural s'ha implicat en l'edició d'aquesta publicació de l'Institut d'Estudis Empordanesos amb un petit ajut econòmic que ha significat la compra de 45 exemplars, una participació de la qual estem ben orgullosos. 

Per aquest motiu us en farem arribar un exemplar per família de socis i, per anar fent boca, què millor que avançar-vos un fragment de la presentació de l'epistolari escrita per Lluís Serrano:

Eduard Toldrà (Vilanova i la Geltrú, 1895- Barcelona, 1962) va ser un dels músics i compositors més significatius i més potents de la Catalunya del segle XX. Per entendre la seva figura correctament cal contextualitzar-lo en la seva època i conèixer els anhels, les preocupacions i els desitjos del personatge. El gènere epistolar, en aquest sentit, és una bona eina per aquest objectiu, hi apareix el relat íntim, la impressió i la descripció particular de les realitats. A partir de 1923, i després del matrimoni amb Maria Sobrepera, el mestre va passar els estius a Cantallops, poble arran de frontera d’on ella n’era filla. En aquest hàbitat social i entorn natural va trobar la inspiració adequada per la composició: va trobar la calma i “silenci viu de la natura”, com apuntava Manuel Capdevila i Font. Aquí escrigué, pràcticament, totes les 101 obres després de casar-se i abans d’esclatar la Guerra Civil. Toldrà solia dedicar els matins a la composició. S’emportava les solfes i el llapis i se n’anava a “la Plana”, a la taula de pedra del bosc de can Cases, la taula de la “senyora Antonieta”. A la tarda, davant el piano donava forma als esborranys que havia escrit al matí. (...) 


El projecte d’aquest llibre va néixer el sis d’octubre de 2012, arrel de la conferència titulada “Eduard Toldrà, una vida dedicada a la música” impartida pel professor Edmon Elgström (UB) i organitzada per Cantallops Acció Cultural i Joventuts Musicals de Girona. Aquesta xerrada, en motiu de la commemoració del 50è aniversari de la mort del compositor, es va cloure amb una interpretació del Sonetí de la Rosada i Ave Maria, a càrrec de la violinista Fina Bonet i el pianista Marc Romero, i amb una animada conversa entre el conferenciant i el públic assistent. A partir d’aquell moment, vam pensar que aquest epistolari era meritori d’una publicació. (...)


Eduard Toldrà és, sens dubte, un dels músics i compositors de més qualitat i potència del segle passat a Catalunya. Va compondre unes obres que han traspassat totes les modes i les tendències i s’han convertit en una referència i en un producte cultural de primer ordre. La seva música és lluminosa, emana frescor, poesia i mediterraneïtat. (...)

Esperant que el gaudiu, tot fent un viatge a la Catalunya del segle passat de mans dels amics Toldrà i Capdevila, us agraïm la vostra col·laboració i participació en les activitats culturals de l'Associació Cantallops Acció Cultural.

Rebeu les nostres salutacions més cordials,


Miquel Serrano
President de Cantallops Acció Cultural

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada