Visita guiada pel Patrimoni Històric i Cultural de Cantallops.

Diumenge 7 d’agost es dugué a terme una visita guiada pel casc antic de Cantallops. A l’àmbit corresponent al perímetre del castell medieval de la població. Després de la presentació del president de l’entitat, Albert Campsolinas, començà una interessant i participativa visita guiada a càrrec de Lluís Serrano. Un recorregut que tingué com a objecte descobrir les lògiques de l’assentament, les diferents parts arquitectòniques de l’església i el recorregut dels murs, muralles i torres del fort.

El guia va conduir el nombrós grup d’una seixantena de persones pels textos descriptius del Cantallops de fa un segle (i de les restes d’aquell moment) i per les empremtes constructives d’un temple que va experimentar certes transformacions que responien a l’adaptació de les necessitats demogràfiques i d’accés en determinats moments històrics. Així mateix, enquadrà la població, les esglésies (Sant Esteve i Sant Jaume) i el monestir de Bell-lloc al peu de camins públics històrics corresponents a una xarxa de comunicacions importantíssima –del Portús cap a la plana empordanesa i els ports marítims–, unes comunicacions que sempre busquen els accessos naturals més fàcils i rectes –bora rius i fonts– per l’estalvi de temps i energia.

Després de repassar les diferents fases constructives de l’església parroquial de Sant Esteve i de les restes epigràfiques, el moment àlgid de la visita fou l’ascens al pas de ronda de la muralla –que va ser organitzat en dos torns– on el públic va poder observar el recorregut del recinte murat així com una panoràmica paisatgística excel·lent i estratègica. També s’explicà el tipus defensiu dels merlets i s’indicà la ubicació dels antics campanars de cadireta i es reflexionà sobre la duresa i qualitat del morter de calç medieval. Baixant del pas de ronda, accessible i conservat, es continuà pel carrer Sant Jaume, carrer Avalls i Orient on es pogué resseguir el perímetre del castell per acabar a la plaça del Fort, un espai que quedava dins el recinte murat en el qual hi havia un pou medieval que es va destruir el 1970 quan es van asfaltar els carrers. Aquet fet fou  recollit per Just Manuel Casero i el seu “Rèquiem” [CASERO i MADRID, Just Manuel. “Cantallops, primer rèquiem per un pou”. Revista Presència, secció La Pipa, núm. 283 de 12 desembre 1970. p. 19.], ha esdevingut un dels moments fundacionals per la protecció i defensa del patrimoni cultural de Cantallops.


Després de la lectura de Casero per part de Serrano, la visita va cloure a la placeta de l’església, indret on s’oferí un refrigeri a tots els assistents. La visita guiada permeté viatjar per la història de Cantallops i fer-se una idea més sòlida de les restes arquitectòniques i de la importància de la conservació i la difusió del patrimoni cultural pel progrés dels municipis. Fou un passeig calmat i relaxat. Un èxit.

C.A.C.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada