Neteja de tres fonts de Cantallops

Cantallops és un poble amb un gran número de fonts, que sumen una trentena de fonts entre les més senzilles i també les desaparegudes. La major part de les quals encara es conserven, tot i que ragen menys o no rajen perquè s'han desviat les deus, fet malbé els dipòsits o han quedat abandonades. 

Des de l'Associació Cantallops Acció Cultural, des de 1998, hem netejat algunes d'aquestes fonts, com la Font del Solanà, la Font del Ferreret, la Font del Clot de la Tina, la Font de Can Quim Daviu, la Font Pilà, etc. i aquest mes de maig hem netejat tres fonts de la muntanya que estaven brutes i embardissades. Totes tres són a uns 40 minuts a peu des del poble.

La primera d'aquestes fonts és la Font Pilà, que està a sobre de Can Pau, a les Estunes, vora la pedrera d'en Xuliman. És una font que encara raja una mica, construïda el 1914 i vinculada al treball dels picapedrers, feta amb blocs de granit sota una gran penya vora un còrrec de les Estunes.

La segona és la font de l'Escorxada, a la vora del Roc de la Penya, pujant a Terres Blanques. És una font vinculada als treballs forestals (llenya, suro, etc.) i ramaders i ja no raja. Des de l'Escorxada hi ha una molt bona vista de la plana de Cantallops.
La tercera és la font de la Balma, sota el Madàs, vora el Puig Gros, construïda el 1912 i també vinculada als treballs bosquetans. S'hi pot accedir pel Madàs, pel Còrrec de Comes o bé pel camí que s'enfila pel còrrec del Viell després de les granges, tot i que està bastant embardissat per falta d'ús.

Darrerament, amb la neteja del bosc d'Abellars d'en Miquel Gumbau ha sortit a la llum també, tot i que li fa falta una neteja encara millor, la font de l'Hort Cortà, que està al peu del camí antic que puja a Santa Llúcia, sota el camp d'en Xuliman.

Des de l'Associació Cantallops Acció Cultural us convidem a visitar, conèixer, mantenir i conservar aquestes i altres fonts del terme de Cantallops.

Les fonts del terme de Cantallops que tenim inventariades actualment són aquestes:

1. Fora del poble:
Font Pilà
Font de l'Hort Cortà
Font de l'Escorxada
Font de Terres Blanques
Font de Can Quim Daviu
Font de les Canals
Font de la Formiga
Font del Ferreret
Font del Solanà
Font del Clot de la Tina
Font dels Ginestons
Font de la Balma
Font de l'Anglada
Font de la Coma del Gall
Font del Forcadell
Font de Sant Lluís (Bell-lloc)
Font pudosa de Bell-lloc
Font de la Teula
Font del Mas Flequer
Font de la Pineda del Mas Flequer


2. Dins el poble:
Font de la Mel
Font de Baix
Font de Dalt
Font de la Carretera
Font de la Plaça (1985)
Font de Ca la Sió (2010)
Font de les antigues escoles (1999)


3. Fonts desaparegudes o destruïdes durant la captació d'aigües de 1978.
Font d'en Galter
Font de la Feixa
Font de la Verna
Font de la Figuera
Font de les Quatre aixetes
Font de la Plaça (1880-1935)
Font de la Plaça (1950-1984)


1 comentari:

  1. Hola, algú sap la ubicació exacta a "Google-maps" de la Font pudosa de Bell-lloc?
    També vull saber si actualment raja,independentment de si plou, i si encara és pudosa?
    Moltes gràcies

    ResponElimina